
Bij het selecteren van de juiste certificatie instelling (CI) voor jouw organisatie komt aardig wat kijken. Wat er bij komt kijken, kan je lezen in deze blog.
Ik adviseer mijn klanten om goed na te denken over het selecteren van de juiste certificatie instelling (CI). Met welke selectiecriteria zou je minimaal rekening moeten houden?
- Wat kost een certificatie traject per CI?
- Heeft de CI een snelle reactie- en doorlooptijd?
- Kan de CI een auditor inzetten op het voor jouw organisatie gewenste moment?
- Zitten eventuele branchegenoten bij een bepaalde CI?
- Wil je in de toekomst mogelijk nog andere normen implementeren? Zo ja, kan je deze dan onderbrengen bij dezelfde CI?
1. Wat kost een certificatie traject per CI?
Vraag altijd bij meerdere CI's een offerte aan. Je krijgt dan inzicht in de diverse tarieven die worden gevraagd voor het uitvoeren van certificatie audits. Probeer een goede inschatting te maken van de prijs-kwaliteit verhouding.
2. Heeft de CI een snelle reactie- en doorlooptijd?
Persoonlijk hecht ik er veel waarde aan als een CI snel reageert op de aanvraag een offerte. Je hebt immers de stap gezet om het implementatie traject aan te gaan en zit er niet op te wachten om onnodig vertraging op te lopen. Een snelle reactietijd in het offerte traject draagt voor mij bij aan een goed gevoel over een te verwachten snelle doorlooptijd gedurende het implementatie traject.
3. Kan de CI een auditor inzetten op het voor jouw organisatie gewenste moment?
Stel vooraf de vraag aan de CI op welk termijn ze auditoren ter beschikking hebben voor het uitvoeren van de certificatie audit. Past dit binnen de planning van jouw organisatie?
4. Zitten eventuele branchegenoten bij een bepaalde CI?
Het zou kunnen voorkomen dat branchegenoten zich voornamelijk laten auditen door een bepaalde CI. In dat geval zou het zomaar kunnen zijn dat het hebben van een certificaat via die CI, voor jouw organisatie meer toegevoegde waarde heeft. Kijk goed of de uitstraling en de achtergrond van de CI past bij jouw organisatie.
5. Wil je in de toekomst mogelijk nog andere normen implementeren? Zo ja, kan je deze dan onderbrengen bij dezelfde CI?
Op dit moment wil je mogelijk maar één norm implementeren. Dit kan er in de toekomst heel anders uitzien. Denk daar vooraf eens goed over na. Niet elke CI is namelijk gekwalificeerd om certificatie audits uit te mogen voeren voor diverse normen. Daarom zou het dus kunnen voorkomen dat je nu een CI selecteert waar je eventuele toekomstige normen niet onder kan brengen. Je moet dan op zoek naar een 2e CI, waardoor eventuele schaalvoordelen verloren gaan door het kunnen combineren van audits.
Ik wens je veel succes bij het selecteren van de juiste certificerende instelling voor jouw organisatie!
Reactie schrijven