
Hier is hij dan... mijn 2e blog! Eerlijk gezegd, ben ik nog steeds een beetje overrompeld door de leuke positieve reacties die ik heb gekregen op mijn 1e blog! Super bedankt hiervoor!
In deze blog ga ik Back-2-Basic. Wat is nou eigenlijk een KAM Adviseur? Wat doet deze persoon en wat kan een KAM Adviseur voor jouw organisatie betekenen?
"KAM" staat voor Kwaliteit, Arbo (& veiligheid), en Milieu. Een veel gebruikte term hiervoor is ook wel "QHSE" (Quality, Health, Safety & Environment).
Een KAM Adviseur is iemand die zichzelf heeft gespecialiseerd in het opzetten, implementeren en onderhouden van managementsystemen bij organisaties. Hierbij kan je denken aan managementsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA en de CO2-Prestatieladder. KAM Adviseurs weten deze normen goed te doorgronden en weten precies wat er bij komt kijken om een bepaalde norm op een efficiënte wijze succesvol te implementeren.
Ik zie veel, voornamelijk kleine organisaties, die worstelen met het opzetten van managementsystemen. En waarom? Vaak hebben ze niet de kennis in huis en/of medewerkers beschikbaar die kunnen worden vrijgesteld van hun normale werkzaamheden. Het opzetten van managementsystemen wordt er vaak "effe" bij gedaan. Het wordt dan een langdurig traject en het systeem brengt weinig tot geen toegevoegde waarde voor de organisatie, behalve het certificaat aan de muur.
Een KAM Adviseur helpt je met een snel en overzichtelijk implementatietraject. Het is een beetje afhankelijk van de norm, maar een implementatie is al mogelijk vanaf 2 maanden. Het gemiddelde traject duurt 3-6 maanden. De duur van het traject is namelijk ook afhankelijk van de tijd die je als organisatie vrij kunt maken voor de implementatie. Een KAM Adviseur kan het namelijk niet alleen, er is wel input vanuit de organisatie nodig.
Daarnaast kan een goede KAM Adviseur een managementsysteem dusdanig opzetten dat het systeem voor jouw organisatie gaat werken, en dus niet alleen maar geld kost. Hoe fijn zou het zijn als je meer inzicht krijgt in je bedrijfsprocessen en je prestaties? En je niet steeds opnieuw aanloopt tegen hoge herstelkosten?
Een goede KAM Adviseur stemt het implementatietraject met de bijbehorende documentatie goed af op het type organisatie. Hij/zij luistert naar jouw wensen en stemt hier zijn/haar adviezen en documentatie goed op af. Een goede KAM Adviseur zorgt niet alleen voor de juiste documentatie, maar óók voor de begeleiding tijdens de uitrol fase binnen de organisatie. Alle niveau's binnen de organisatie moeten worden betrokken tijdens het implementatietraject. Als dit niet het geval is, kan een externe auditor hier vaak vrij eenvoudig doorheen prikken.
Daarnaast vind ik het als KAM Adviseur ook erg belangrijk om goede raakvlakken te hebben met een potentiële nieuwe klant. De product of dienst die een organisatie levert, moet wel enigszins aansluiten bij mijn achtergrond. Advies verlenen in een technische organisatie is toch heel anders dan bijvoorbeeld bij een ziekenhuis. Zoek daardoor altijd een KAM Adviseur die past bij jouw organisatie.
Heb je het implementatietraject succesvol afgerond?! Super goed, maar nu moet je het managementsysteem goed bij gaan houden. Dit betreffen vaak maandelijks terugkerende acties. Heb je daar de juiste mensen voor binnen jouw organisatie? Mocht dit niet het geval zijn, kan je voor deze activiteiten ook de hulp inschakelen van je KAM Adviseur. Om de objectiviteit te waarborgen, kan ik je in ieder geval aanbevelen om je KAM Adviseur jaarlijks de verplichte interne audit en directiebeoordeling uit te laten voeren.
Opsommend... Een goede KAM Adviseur past goed bij jouw organisatie en luistert goed naar jouw wensen. Hij/zij helpt je op efficiënte wijze bij het implementeren van een managementsysteem en neemt hierbij veel werk uit handen. Eventueel ook bij het onderhouden van het managementsysteem na het behalen van het certificaat. Bij een gedegen opzet gaat het systeem voor jouw organisatie werken en geeft het diverse inzichten aan het management.
Reactie schrijven